Forum 安iadomego 好ienia! - psajko.pl Strona G堯wna
RejestracjaSzukajFAQU篡tkownicyGrupyGalerieZaloguj
Sen w 57 sek? 鑿iczenie oddechowe 4-7-8, poradnik, recenzja.
Id do strony 1, 2  Nast瘼ny
 
Odpowiedz do tematu    Forum 安iadomego 好ienia! - psajko.pl Strona G堯wna » Techniki Zobacz poprzedni temat
Zobacz nast瘼ny temat
Sen w 57 sek? 鑿iczenie oddechowe 4-7-8, poradnik, recenzja.
Autor Wiadomo嗆
Solnik
Senny Podr騜nik


Do陰czy: 05 Sty 2015
Posty: 609
Przeczyta: 0 temat闚

Pom鏬: 66 razy
Ostrze瞠: 0/5
Sk康: Katowice
P貫: M篹czyzna

Post Sen w 57 sek? 鑿iczenie oddechowe 4-7-8, poradnik, recenzja.
<center>鑿iczenie oddechowe 4-7-8, poradnik, recenzja. Sen w 57 sek?</center>Wst瘼
Chcia豚ym Wam przedstawi rewolucyjn metod, kt鏎a pozwala zasn望 w oko這 minut. Mo瞠 by tak瞠 stosowana podczas dnia na uspokojenie nerw闚. Nazywana jest ona 4-7-8. Jest to nazwa nie przypadkowa, ale o tym przekonacie si ni瞠j. Zosta豉 wymy郵ona i opracowana przez doktora Andrewa Weila z uniwersytetu w Harvardzie. W tym temacie zawr moj osobist recenzj
i poradnik oparty na moich do鈍iadczeniach. Zacytuj tak瞠 pierwotn instrukcj autora. Zach璚am do zapoznania si z poradnikiem.

Wykonanie
Jak si zaraz przekonacie ca豉 metoda jest banalnie prosta. Teraz dowiecie si co skrywa這 si pod liczbami 4,7 i 8.
Pierwszym krokiem b璠zie intensywny wdech trwaj帷y cztery sekundy. Nast瘼nie wstrzymanie oddechu przez siedem sekund i finalny krok -powolny wydech przez osiem sekund.
Cykl powtarzamy 陰cznie cztery razy, lub wi璚ej. Ja standardowo dodaj dwa dodatkowe cykle i szybciej mog osi庵n望 zamierzony efekt.
Tak brzmi instrukcja autora:
Andrew Weil napisa:
Umie嗆 koniuszek j瞛yka na podniebieniu, tu za g鏎nymi przednimi z瑿ami i utrzymuj go tam przez ca造 czas trwania 獞iczenia. B璠ziesz wydycha powietrze przez usta, wok馧 j瞛yka. Spr鏏uj 軼i庵n望 lekko usta, je郵i wydawa Ci si to b璠zie niezr璚zne.
Zr鏏 g喚boki wydech poprzez usta, wydaj帷 z siebie szeleszcz帷y d德i瘯.
Zamknij usta i zr鏏 cichy wdech przez nos, licz帷 w my郵ach do czterech.
Zatrzymaj oddech licz帷 w my郵ach do siedmiu.
Zr鏏 dog喚bny wydech przez usta, wydaj帷 z siebie szeleszcz帷y d德i瘯, licz帷 do o鄉iu.
Moim zdaniem te ca貫 szeleszcz帷e d德i瘯i oraz ustawienie j瞛yka jest zb璠ne. S to niepotrzebne dodatki. Nie stosuj tego i nie mam z tego powodu gorszych efekt闚.
Czas jaki sp璠zasz na 獞iczeniu nie jest wa積y, wa積a jest proporcja 4:7:8.
Andrew Weil napisa:
To 獞iczenie jest naturalnym 鈔odkiem uspokajaj帷ym dla systemu nerwowego. W odr騜nieniu od lek闚 uspokajaj帷ych, kt鏎e s cz瘰to efektywne gdy bierzesz je pierwszy raz, a z biegiem czasu trac swoj moc, tym 獞iczeniem osi庵asz subtelny efekt za pierwszym razem, a w miar nabierania praktyki i efekt staje si coraz silniejszy.
To wszystko je郵i chodzi o wykonanie. Genialne w swojej prostocie.

Jak to dzia豉?
Intensywny wdech trwaj帷y cztery sekundy wype軟i p逝ca tlenem. Wstrzymanie oddechu sprawi, 瞠 dotlenimy organizm oraz akcja serca ulegnie spowolnieniu. Jest to najwa積iejszy punkt, wi璚 nale篡 go wykonywa starannie. Dzi瘯i temu osi庵niemy stan relaksu(potem za郾i璚ia). Wydech ju nie ma wi瘯szego znaczenia, jest dope軟ieniem ca這軼i.

Moja przygoda z technik
Kiedy pierwszy raz mia貫m styczno嗆 z t metod nie wierzy貫m w jej skuteczno嗆. Od pocz徠ku bylem pesymistycznie nastawiony. Kiedy przyszed czas na sen sprawdzi貫m jeszcze raz instrukcj wykonania i wskoczy貫m do 堯磬a. Uspokoi貫m serducho i zacz掖em wykonywa om闚ion wy瞠j technik. Wszystko wykona貫m starannie i czeka貫m na domniemane efekty.
Po chwili poczu貫m przyjemne uczucie, wiecie na pewno o co chodzi, ale nie umiem tego opisa. Podobne towarzyszy nam, gdy budzimy si w 鈔odku nocy i ponownie zasypiamy. Bicie serca i cz瘰totliwo嗆 oddechu zmniejszy豉 si. Znajdowa貫m si w tym stanie par minut.
Obudzi貫m si rano z niedowierzaniem.
Jak dla mnie jest to bardzo skuteczne 獞iczenie pozwalaj帷e na o wiele szybsze zasypianie. Kiedy musia貫m po鈍i璚i na to kilkadziesi徠 minut. Teraz po po ponad miesi帷u 獞icze potrafi zasn望 w mniej ni pi耩 minut(陰cznie z wykonaniem).
Mo積a si te zastanawia czy to placebo, moim zdaniem tylko w ma造m stopniu. Mo瞠cie wyrazi swoj opinie na ten temat.

Zako鎍zenie
Mam nadziej, 瞠 mimo kr鏒kiego poradnika przekaza貫m w nim wszelkie najwa積iejsze instrukcje. Serdecznie zach璚am Was do wypr鏏owania techniki oraz wyra瞠nia opinii o jej dzia豉niu. Je郵i za pierwszym razie technika nie zadzia豉 i/lub nie przyniesie zadowalaj帷ych efekt闚 nie pisz prosz negatywnej opinii. Wypr鏏uj j przez co najmniej tydzie.
Pozdrawiam!
<center></center>


Post zosta pochwalony 2 razy

Ostatnio zmieniony przez Solnik dnia Sob 19:34, 15 Pa 2016, w ca這軼i zmieniany 3 razy
Pi 21:45, 14 Pa 2016 Zobacz profil autora
turbo
Senny Podr騜nik


Do陰czy: 07 Sty 2016
Posty: 447
Przeczyta: 0 temat闚

Pom鏬: 25 razy
Ostrze瞠: 0/5
Sk康: Krak闚
P貫: M篹czyzna

Post
Spr鏏uj, chocia i tak zasypiam szybko, ale na plecach nie mog ,wi璚 u篡je j w tym celu. O efekcie oczywi軼ie dam p騧niej znaSmile


Post zosta pochwalony 0 razy
Sob 16:55, 15 Pa 2016 Zobacz profil autora
Deraksy



Do陰czy: 17 Lip 2016
Posty: 2
Przeczyta: 0 temat闚

Ostrze瞠: 0/5

P貫: M篹czyzna

Post
Spr鏏uj, p騧niej napisz swoje efekty.


Post zosta pochwalony 0 razy
Nie 20:56, 16 Pa 2016 Zobacz profil autora
sorrow



Do陰czy: 14 Lut 2011
Posty: 173
Przeczyta: 1 temat

Pom鏬: 8 razy
Ostrze瞠: 0/5

P貫: Kobieta

Post
Ciekawe. Nasuwa mi troszk na my郵 technik oddychania kwantowego. Efekt podobny.


Post zosta pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez sorrow dnia Nie 22:03, 16 Pa 2016, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Nie 22:02, 16 Pa 2016 Zobacz profil autora
kkubek



Do陰czy: 05 Lip 2015
Posty: 7
Przeczyta: 0 temat闚

Pom鏬: 1 raz
Ostrze瞠: 0/5

P貫: M篹czyzna

Post
Jaki czas temu znalaz貫m to na necie i na mnie dzia豉 Smile Tylko jak my郵icie, da si to jako zastosowa do LD? Mo瞠 to by pomocne przy WILD jakby si na tym skupi?


Post zosta pochwalony 0 razy
Pon 21:37, 17 Pa 2016 Zobacz profil autora
Solnik
Senny Podr騜nik


Do陰czy: 05 Sty 2015
Posty: 609
Przeczyta: 0 temat闚

Pom鏬: 66 razy
Ostrze瞠: 0/5
Sk康: Katowice
P貫: M篹czyzna

Post
Dobra my郵. Podczas WILDa wykonywa sekwencje oddech闚 4-7-8 i wchodzi w coraz g喚biej w sen Smile
B璠 musia przetestowa, bo sama metoda dzia豉 ma mnie bardzo dobrze, wi璚 mo磧iwe, 瞠 uda mi si pierwszy raz WILD Razz Jak si uda napisz.


Post zosta pochwalony 0 razy
Pon 21:42, 17 Pa 2016 Zobacz profil autora
provv



Do陰czy: 22 Sie 2013
Posty: 219
Przeczyta: 0 temat闚

Pom鏬: 11 razy
Ostrze瞠: 0/5

P貫: M篹czyzna

Post
I zasypiasz tak szybko bez wzgl璠u na to czy jeste zm璚zony czy nie? Cz瘰to robi drzemki w dzie (trwaj帷e nawet 3-4h) wi璚 potem w nocy zasn望 nie mog bardzo d逝go (1-2h) wi璚 mo瞠 to rozwi您anie moich problem闚. Razz


Post zosta pochwalony 0 razy
Wto 12:55, 18 Pa 2016 Zobacz profil autora
Solnik
Senny Podr騜nik


Do陰czy: 05 Sty 2015
Posty: 609
Przeczyta: 0 temat闚

Pom鏬: 66 razy
Ostrze瞠: 0/5
Sk康: Katowice
P貫: M篹czyzna

Post
Zale篡 co masz na my郵i. Wstaj帷 rano po 9-10 godzinach snu raczej bym nie zasn掖. Natomiast za堯禦y w poniedzia貫k po weekendzie kiedy chodz spa p騧niej, potrafi si w jedn noc przestawi zasypiaj帷 o 22, mimo i nie czuje zm璚zenia Smile
Przetestuj jak si to ma do Twoich drzemek i daj zna po kilku dniach Wink


Post zosta pochwalony 1 raz
Wto 16:09, 18 Pa 2016 Zobacz profil autora
provv



Do陰czy: 22 Sie 2013
Posty: 219
Przeczyta: 0 temat闚

Pom鏬: 11 razy
Ostrze瞠: 0/5

P貫: M篹czyzna

Post
Teraz staram si tego nie robi bo potrzebuj dyscypliny ;D 3h snu w dzie utrudnia 篡cie... ale b璠 pr鏏owa normalnie, bo jak mnie napadnie my郵enie o 篡ciu to przez 30 minut nie zasn ;P
Dam zna za tydzie jak dzia豉 Wink


Post zosta pochwalony 0 razy
Wto 17:14, 18 Pa 2016 Zobacz profil autora
kkubek



Do陰czy: 05 Lip 2015
Posty: 7
Przeczyta: 0 temat闚

Pom鏬: 1 raz
Ostrze瞠: 0/5

P貫: M篹czyzna

Post
Nasz豉 mnie jeszcze jedna my郵: zastosowa t technik zaraz po SSILD'dzie Smile Tam trzeba szybko zasn望 i mo瞠 to by mega po陰czenie Smile Chyba dzisiaj spr鏏uj Smile


Post zosta pochwalony 1 raz
Wto 20:34, 18 Pa 2016 Zobacz profil autora
Wiktoria



Do陰czy: 21 Gru 2016
Posty: 8
Przeczyta: 0 temat闚

Ostrze瞠: 0/5
Sk康: Mys這wice
P貫: Kobieta

Post
Jestem tego bardzo ciekawa. Sama zasypiam bardzo szybko, niemal b造skawicznie ale nie wiem w ile sekund. Jednak tej metody nigdy nie zna豉m i nigdy z niej nie korzysta豉m.


Post zosta pochwalony 0 razy
Wto 16:45, 03 Sty 2017 Zobacz profil autora
WOP



Do陰czy: 31 Lip 2016
Posty: 19
Przeczyta: 0 temat闚

Ostrze瞠: 0/5

P貫: M篹czyzna

Post
a to jest bezpieczne ? podobno jak oddychamy w ten spos鏏 to prowadzimy do niedotlenienia m霩gu i omdlenia ot ca貫 szybkie zasypianie Smile ale nie wiem czy to prawda.


Post zosta pochwalony 0 razy
Nie 15:43, 12 Lut 2017 Zobacz profil autora
provv



Do陰czy: 22 Sie 2013
Posty: 219
Przeczyta: 0 temat闚

Pom鏬: 11 razy
Ostrze瞠: 0/5

P貫: M篹czyzna

Post
Nigdy jako dziecko nie pr鏏owa貫 wstrzyma oddechu i sprawdzi ile wytrzymasz? Zgaduj 瞠 pr鏏owa貫, zgaduj te 瞠 nic Ci sie nie sta這. Mo磧iwe 瞠 mylisz to z oddychaniem holotropowym.


Post zosta pochwalony 0 razy
Nie 18:50, 12 Lut 2017 Zobacz profil autora
Solnik
Senny Podr騜nik


Do陰czy: 05 Sty 2015
Posty: 609
Przeczyta: 0 temat闚

Pom鏬: 66 razy
Ostrze瞠: 0/5
Sk康: Katowice
P貫: M篹czyzna

Post
Cytat:
a to jest bezpieczne ? podobno jak oddychamy w ten spos鏏 to prowadzimy do niedotlenienia m霩gu i omdlenia ot ca貫 szybkie zasypianie Smile ale nie wiem czy to prawda.
Je郵i wstrzymanie oddechu na 7 sekund jest dla Ciebie wyzwaniem i powoduje utrat 鈍iadomo軼i to proponuj udanie si do specjalisty. Jakby troszk uwa積iej przeczyta tekst to by wiedzia, 瞠 w ten spos鏏 pozbywamy si CO2 z organizmu i zwi瘯szamy ilo嗆 tlenu, kt鏎a jest przenoszona przez erytrocyty. Pami皻aj, 瞠 takie czytanie r騜nych, w wi瘯szo軼i pseudonaukowych artyku堯w ma bardzo ma貫 odniesienie do prawdy Wink


Post zosta pochwalony 0 razy
Pon 11:25, 13 Lut 2017 Zobacz profil autora
WOP



Do陰czy: 31 Lip 2016
Posty: 19
Przeczyta: 0 temat闚

Ostrze瞠: 0/5

P貫: M篹czyzna

Post
Pr鏏owa貫m tej techniki wczoraj ale chyba co na mnie nie dzia豉.
Jedyne co si sta這 to odr皻wienie w palcach(tak jakby pocz徠ek parali簑) oraz przy酥ieszone bicie serca przy zatrzymaniu powietrza przy wydechu t皻no si uspokaja, mam kilka pyta :
Czy mam tak oddycha a do skutku tzn. do momentu za郾i璚ia czy zrobi par powt鏎ze i normalnie ju oddycha ?
Czy wydech ma by przez usta czy przez nos ?
Jak pozna 瞠 to dzia豉? co si wtedy czuje ?
Czy ta metoda przyda si do wchodzenia w LD np.WILD ?


Post zosta pochwalony 0 razy
Wto 11:02, 14 Lut 2017 Zobacz profil autora
Wy鈍ietl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum 安iadomego 好ienia! - psajko.pl Strona G堯wna » Techniki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony 1, 2  Nast瘼ny
Strona 1 z 2

 
Skocz do: 
Nie mo瞠sz pisa nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada w tematach
Nie mo瞠sz zmienia swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa w ankietach


fora.pl - za堯 w豉sne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin